Kolme tärkeintä asiaa vanhemmuudessa

kuva: UnSplash

Sanotaan että “jokainen vanhempi tekee parhaansa”, ja “on paras mahdollinen vanhempi omalle lapselleen”. No mä en usko, että näin on. En usko siksi, että olen kuullut ja lukenut niin monta tarinaa siitä, miten vanhempi kaltoinkohtelee lastaan. Olen paljon miettinyt sitä, että mitä se vähintään vaatis, että pystyis varmistamaan lapselleen riittävän hyvän lapsuuden ja eväät nuoruuteen ja aikuisuuteen. Päädyin kolmeen kysymykseen:

1. Pystytkö olemaan selvin päin, kun olet vastuussa lasten huolenpidosta?
2. Pystytkö huolehtimaan siitä, että lapsi saa riittävästi ravintoa?
3. Pystytkö huolehtimaan siitä, että lapsi saa hellyyttä, syliä, positiivista huomiota, rakkautta ja halauksia, päivittäin?

Jos vastaa kaikkiin kyllä, uskon, että on riittävän hyvä vanhempi? Luulisi, että nämä kolme asiaa ei olisi kovin vaikeita suoriutua.

Onhan se tärkeää myös, että huolehtii siitä, että lapsella on riittävä, säänmukainen vaatetus, säännöllinen päivä- ja unirytmi, riittävästi ulkoilua, liikuntaa ja kasvua ja kehitystä tukevaa puuhaa. Mutta jos miettii sellaisia hetkiä ja päiviä, jolloin ei vaan jaksa, pysty, ehdi tai viitsi, niin nuo kolme kysymystä kiteyttää sen, mihin vähintään ajattelisi jokaisen pystyvän.

Jos ajatellaan, että mihin muuhun vanhempi voisi yrittää pyrkiä, jotta lapsesta kasvaisi hiukkaakaan fiksu yksilö, voisi miettiä vielä kahta kysymystä:

1. Pystytkö olemaan lapselle esimerkkinä hyvästä käytöksestä, toisten huomioonottamisesta ja kunnioittamisesta, luotettavuudesta, avuliaisuudesta ja rehellisyydestä?

2. Pystytkö olemaan esimerkkinä oman itsesi kunnioittamisesta, arvostamisesta, positiivisesta asenteesta ja itsetunnosta?

Valehtelisin jos väittäisin voivani vastata näihin kahteen kyllä, mutta mahdollisesti vahva ehkä?

Mitä sun mielestä jokaisen vanhemman pitäisi vähintään pystyä tekemään?


Sesse ja Poika-blogin aiempia julkaisuja löytyy täältä ja somessa voit seurata Sesse ja Poika fb-sivua ja ig-tiliä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Korona-arjesta voisi monta positiivista asiaa jäädä normiarkeenkin!

Älä piilottele lapsilta alkoholia — tai Jeesusta!

Lasten vaatteiden ja tarvikkeiden kokotaulukot